Следвайте Гласове в ТелеграмВ Деня на народните будителите Ваня Григорова изрази

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ Деня на народните будителите Ваня Григорова изрази
Коментари Харесай

Ваня Григорова подкрепи протеста на културните дейци в Деня на будителите

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В Деня на националните будителите Ваня Григорова изрази безапелационната си поддръжка за митинга на културните дейци, проведен от синдикалната Федерация " Култура ". Хората, работещи в областта на духа, стачкуват против унизително ниските си заплати и желаят повече средства за просвета и поддръжка и предпазване на културните институции. Ваня Григорова се причисли към тях в пространството пред Столична библиотека, с цел да ги поздрави и да беседва с част от протестиращите.

Като човек, който години наред се е борил за дела в отбрана на жителите и правото им на заслужен труд и заслужено възнаграждение, аз няма по какъв начин да не съм тук измежду вас в този момент, сподели в диалог с хората Ваня Григорова. " Още повече, когато става дума за актуалните будители - хората на духа, които съхраняват нашата национална еднаквост и ни пробуждат ", акцентира тя.

В цялата страна работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, държавния списък, в Българското национално радио, което съхранява скъпа част от звуковото ни културно завещание, излязоха на алегоричен митинг на актуалните будители, тъкмо в Деня на националните будители.

От 2015 година насам, когато е било последното съществено нарастване на заплатите в тази сфера, бюджетът за прехрана на културните институции се свива за сметка на разноските за поддържане на постройките. Същевременно огромна част от работещите в бранша получават месечно заплащане, близо до минималната работна заплата.

Актрисата Ана Пападопулу на митинга, фотография: БГНЕС

На специфична конференция бяха показани настояванията на КНСБ за Бюджет 2024 в областта на културата. " Имаме потребност от просвета, не с цел да пълним оборотите на огромните компании, а с цел да имаме нравствен живот. Държавата отстъпи от функционалност " просвета " през последните две години и половина в миг, когато кумулативната инфлация беше сред 30-35%. За функционалност " Култура, спорт, почивки действия и религиозно дело " бюджетът е обезпечил 1.1 милиарда лева или 0,56%. Като оставите единствено просвета, са 838 млн. лева или 0,4% от Брутният вътрешен продукт. Това е функционалността с минимум пари. ", съобщи основният икономист и шеф на ИССИО Любослав Костов.

" За идната година Брутният вътрешен продукт ще бъде 205 милиарда лева Нашето световно макро искане с небосвод от няколко години е тези разноски да станат 1% от Брутният вътрешен продукт. Ако министърът на финансите реши незабавно да приложи тази мярка за идната година, то бюджетът за просвета в Бюджет 2024 би трябвало от 800 млн. лева да стане 2 милиарда лева още от следващата година ", добави още Костов. " Това, което желаеме, е най-малко 35% растеж на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и така нататък Като всичко нагоре е добре пристигнало, само че това е най-малко, от който ние няма по какъв начин да отстъпим ", уточни той и сподели, че упорстват за спомагателни 38 млн. лева за читалища, 11 млн. лева за районни библиотеки, 10 млн. лева за музикалните дейци и 6,2 млн. лева за професионалните фолклорни ансамбли.

Говорим за 86 млн. лева повече в Бюджет 2024 година за растеж на заплатите за всички, които изброих ", сподели още той.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов сподели, че всички в страната сме длъжници на хората, работещи в бранш " Култура ". " Тези равнища на възнаграждение в културните институти са меко казано обидни за работещите в тях ", счита той. Капитанов прикани всички работещи в бранша да защитят своите приходи и ги прикани да се включат в днешния митинг. " Днешното деяние, което се случва в София и цялата страна, е единствено първата крачка, в случай че настояванията не се осъществят ", разясни Капитанов, представен от БГНЕС.

Филип Аврамов на митинга на културните дейци, фотография: БГНЕС

Театрите в цялата страна може да затворят Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който преди два дни разгласи, че ще се включи към митинга на културните дейци, уточни, че няма статистика за това какъв брой хора са напуснали бранш " Култура " поради ниски хонорари. " Работещите в областта на театрални изкуства в България са 2500 индивида. Ако страната не може да се погрижи за общо 5000 души в целия бранш, то каква е тази страна? Ние не чакаме единствено на страната. Ние за тези приходи работим всяка вечер, репетираме всеки ден, пълним зали и вършим доходи, които влизат в страната, и е разумно тези доходи да се върнат под някаква форма при хората. Ние връщаме като културна промишленост в Бюджета към 5-6%, а получаваме 0,4% ", сподели той и добави, че България изрично има доста надарени създатели. 

Председателят на Съюза на артистите в България разяснява, че затварянето на театри у нас е изцяло допустимо. " На всички сътрудници към този момент им е пристигнало да не споделям до каква степен. Това неглижиране на целия бранш от ръководещите, дотам, че и самото общество стартира да неглижира хората, занимаващи се с изкуства. Като нищо ще затворим всички театри в цялата страна. За какъв брой време не мога да кажа, само че сътрудниците са подготвени да излязат пред театралните здания и да стачкуват, с цел да могат да накарат хората да схванат, че нашата специалност заслужава почитание, любов, грижа и достолепие ", изясни той и уточни, че митингите ще продължат до момента в който не бъдат задоволени настояванията им за новия Бюджет за 2024 година Снимка: БГНЕС " Много огромен става казусът в това, че тези 51 държавни културни института в цялата страна към този момент се задъхват от липса на хора, които да работят там. Младите сътрудници, които завършат в НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния спектакъл ", сподели той и посочи, че заплатите в провинцията са " унизителни ". Според него в най-скоро време в извънстолични театри няма да има кой да играе. Мутафчиев настоя нужните средства за бранша да бъдат обезпечени. " Начална стартова заплата сме заложили 65% от междинната работна заплата за страната. Около 2000 лева излиза ", добави Мутафчиев. Росен Белов, артист в Театър " София " и член на НСФ " Култура " разяснява, че " би трябвало ясно да си дадем сметка, че културата е изтласкана някъде в ъгъла. С този бюджет 0,4% от Брутният вътрешен продукт не знам по какъв начин си мислите, че хората на изкуството оцеляват ", уточни той. Според него това е заличаване на културата, театъра, операта и така нататък

Източници: " Труд ", actualno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР